Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη Βιοτίνη!

Η Βιοτίνη είναι μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Η βιοτίνη είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, την οποία βρίσκουμε σε διάφορα τρόφιμα. Βοηθά το σώμα να μετατρέψει το φαγητό σε ενέργεια και παίζει πολλούς άλλους σημαντικούς ρόλους στην υγεία.

Η βιοτίνη ενισχύει την υγεία των μαλλιών και των νυχιών, υποστηρίζει μια υγιή εγκυμοσύνη και βοηθά στη διαχείριση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων.

Η βιοτίνη είναι μία από τις οκτώ βιταμίνες Β. Είναι επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β-7 ή βιταμίνη Η, όπου το Η συμβολίζει το «Haar und Haut», που στα γερμανικά σημαίνει «μαλλιά και δέρμα».

Η βιοτίνη είναι υδατοδιαλυτή. Το σώμα δεν αποθηκεύει υδατοδιαλυτές βιταμίνες, έτσι οι άνθρωποι πρέπει να τις παίρνουν από τη διατροφή τους.

Η βιοτίνη είναι απαραίτητη για τη λειτουργία πολλών ενζύμων γνωστών ως καρβοξυλάσες. Αυτές είναι μέρος σημαντικών μεταβολικών διεργασιών, όπως η παραγωγή γλυκόζης και λιπαρών οξέων.

Η βιοτίνη παίζει έναν αριθμό σημαντικών ρόλων στο σώμα, όπως η κατανομή των μακροθρεπτικών συστατικών. Η βιοτίνη βοηθά το σώμα να μετατρέπει τα τρόφιμα σε ενέργεια – υποστηρίζει έναν αριθμό ενζύμων που εμπλέκονται στην κατανομή των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών.

Η Βιοτίνη υποστηρίζει την υγεία με πολλούς τρόπους

Συγκεκριμένα, η βιοτίνη εμπλέκεται στη:

Γλυκονογένεση: Αυτή είναι η σύνθεση γλυκόζης από πηγές άλλες από τους υδατάνθρακες, όπως τα αμινοξέα, και τα ένζυμα που περιέχουν βιοτίνη βοηθούν στην έναρξη αυτής της διαδικασίας.

Σύνθεση λιπαρών οξέων: Η βιοτίνη βοηθά τα ένζυμα που ενεργοποιούν τις αντιδράσεις που είναι σημαντικές για την παραγωγή λιπαρών οξέων.

Κατανομή αμινοξέων: Τα ένζυμα που περιέχουν βιοτίνη εμπλέκονται στον μεταβολισμό αρκετών σημαντικών αμινοξέων, συμπεριλαμβανομένης της λευκίνης.

Η βιοτίνη υποστηρίζει επίσης την υγεία των νυχιών. Τα εύθραυστα νύχια εύκολα διασπώνται ή ραγίζονται. Η ανεπάρκεια βιοτίνης μπορεί να οδηγήσει σε εύθραυστα νύχια. Για άτομα με αυτήν την ανεπάρκεια, η λήψη συμπληρωμάτων που περιέχουν βιοτίνη θα μπορούσε να βελτιώσει τη δύναμη των νυχιών τους.

Η πιο γνωστή πλευρά του ρόλου της βιοτίνης στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η προώθηση της της υγείας των μαλλιών. Η ανεπάρκεια βιοτίνης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών, γεγονός που δείχνει ότι η βιταμίνη εμπλέκεται στη διατήρηση της υγείας τους. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες έρευνες που έχουν συνδέσει τη βιοτίνη με τη βελτίωση της υγείας των μαλλιών σε άτομα που δεν έχουν ανεπάρκεια.

Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιοτίνη περιλαμβάνουν:

  • κρέατα, όπως το συκώτι και τα νεφρά
  • μαγιά
  • κρόκοι αυγών
  • τυρί
  • όσπρια, όπως η σόγια και τα φιστίκια
  • φυλλώδη λαχανικά
  • κουνουπίδι
  • μανιτάρια
  • καρύδια

Οι επαγγελματίες υγείας θεωρούν ότι η βιοτίνη είναι πολύ ασφαλής. Ακόμη και σε πολύ υψηλές δόσεις έως 300 mg ημερησίως, για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, δεν έχουν παρατηρηθεί ανεπιθύμητες ενέργειες. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για ενήλικες είναι πολύ χαμηλότερη: 30 mcg.

Η βιοτίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και κάθε ποσότητα που ο οργανισμός δεν απορροφά εκκρίνεται στα ούρα, οπότε δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος υπερδοσολογίας ή τοξικότητας.

Οι ανεπάρκειες βιοτίνης είναι σχετικά σπάνιες, αλλά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες μπορεί να χρειάζονται περισσότερο από αυτή τη βιταμίνη.

Όποιος έχει ανεπάρκεια μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη βιοτίνης καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνες ή παίρνοντας συμπληρώματα βιοτίνης. Είναι καλό να παίρνουμε συμπληρώματα βιοτίνης, καθώς δεν υπάρχει καμία παρενέργεια από αυτά, και μπορούν να βοηθήσουν τα μαλλιά μας και τα νύχια μας σε περίπτωση που έχουμε ανεπάρκεια.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να περιμένουμε η βιοτίνη να “κάνει θαύματα”. Ούτε θα βοηθήσει τα μαλλιά ΄ή τα νύχια μας να μεγαλώσουν πιο γρήγορα, ούτε θα λύσει πιο σοβαρά ζητήματα που χρειάζονται διάγνωση από κάποια έμπειρη κομμώτρια και πιθανόν επίσκεψη σε κάποιον δερματολόγο.

Έλα στο Orama Beauty Salon για να μάθεις τις αποτελεσματικότερες συμβουλές και να συζητήσουμε οτιδήποτε σε απασχολεί για τα μαλλιά ή τα νύχια σου, ώστε να απογειώσεις την εμφάνιση σου!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: