Γιατί πρέπει να σε ενδιαφέρει το pH των προϊόντων που χρησιμοποιείς για τα μαλλιά σου!

Μια γυναίκα με υγιή σγουρά μαλλιά
Το pH είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των προϊόντων μαλλιών.

Αν αναρωτιέστε τι είναι το pH και γιατί είναι τόσο σημαντικό για τα μαλλιά μας, έχετε μια από τις συχνότερες απορίες που συναντά ένας hair expert. Tο pH παίζει σημαντικό ρόλο στη φροντίδα των μαλλιών μας. Η κλίμακα pH κυμαίνεται από μηδέν έως 14, με το 0-6 να είναι το όξινο, το 7 το ουδέτερο και το 8-14 το αλκαλικό.

Το φυσικό pH των μαλλιών μας πρέπει να είναι κάπου μεταξύ 5-5,5 ώστε αυτά να είναι υγιή. Το πρόβλημα είναι ότι εξωτερικοί παράγοντες όπως ο χρωματισμός ή ακόμη και ορισμένα σαμπουάν μπορούν να διαταράξουν τη λεπτή ισορροπία του pH.

Όταν το pH δεν είναι ισορροπημένο, το εξωτερικό στρώμα των μαλλιών μας αρχίζει να ανασηκώνεται προκαλώντας προβλήματα όπως το σπάσιμο και το φριζάρισμα. Επιπλέον, όσο πιο αλκαλικό είναι το τριχωτό της κεφαλής μας, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να ενισχυθούν τα βακτήρια και τα έλαια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πιτυρίδα και λιπαρότητα.

Επομένως, το να διατηρήσουμε το pH σε ισορροπία είναι κάτι πολύ σημαντικό!

Μια κανονική ισορροπία pH βοηθά στο κλείσιμο των λεπιών των μαλλιών, αποτρέπει την ανεπιθύμητη θραύση και “κλειδώνει” τα φυσικά έλαια, ενώ λειτουργεί ως προστασία από βακτήρια και μύκητες. Έτσι, η διατήρηση της ισορροπίας του pH μεταξύ 4,5-5,5 είναι πολύ σημαντικ΄ή.

Γνωρίζατε ότι τα αλκαλικά προϊόντα μαλλιών προκαλούν το άνοιγμα των λεπιών των τριχών, απελευθερώνοντας υγρασία; Η απώλεια υγρασίας μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των μαλλιών, καθώς αυτά γίνονται ξηρά και εύθραυστα. Χρησιμοποιώντας ειδικά προϊόντα για να καθαρίσετε απαλά τα μαλλιά σας και να αφαιρέσετε τη συσσώρευση προϊόντων και νεκρών κυττάρων, χωρίς να μειώσετε τα επίπεδα υγρασίας των μαλλιών, θα πετύχετε τη μέγιστη ανάπτυξη τους. Η ενυδάτωση είναι το κλειδί για πανέμορφα, λαμπερά και υγιή μαλλιά. Όταν τα μαλλιά μας χάνουν υγρασία, μπορεί να γίνουν ξηρά και επιρρεπή σε θραύση.

Πάντα πρέπει να προσέχουμε να κλείνουμε τα λέπια της τρίχας και να γνωρίζουμε αν κάθε προϊόν που χρησιμοποιούμε είναι αλκαλικό ή όξινο

Το νερό, τα προϊόντα και οι τεχνικές εργασίες αλλάζουν το pH. Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, ότι όταν τα μαλλιά φτάνουν σε αλκαλική κατάσταση, πρέπει να τα επαναφέρουμε σε ισορροπία, κλείνοντας τα λέπια της τρίχας. Θα πρέπει έτσι να γνωρίζουμε αν κάθε προϊόν που χρησιμοποιούμε είναι αλκαλικό ή όξινο, ώστε να ξέρουμε με ποιο ανοίγουμε τα λέπια της τρίχας και με ποιο τα επαναφέρουμε.

Μια μαλακτική, οι μάσκες, οι όξινες βαφές και οι όξινες περμανάντ είναι κάποια από τα προϊόντα τα οποία επαναφέρουν τα λέπια της τρίχας σε κλειστή κατάσταση. Αντιθέτως, το νερό, το ντεκαπάζ, ένα δυνατό σαμπουάν, η αλκαλική περμανάντ, οι αλκαλικές βαφές, η λακ και ο αφρός, είναι κάποια προϊόντα τα οποία ανοίγουν τα λέπια της τρίχας. 

Είναι επικίνδυνο όταν τα λέπια της τρίχας είναι ανοικτά να χτενίζουμε τα μαλλιά μας, γιατί θα κοπούν εύκολα, η θερμότητα από το πιστολάκι θα τα αφυδατώσει και η τρίχα μας θα είναι ευαίσθητη και άγρια. 

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν θα πρέπει να γνωρίζουμε και να δίνουμε σημασία στο pH των προϊόντων που χρησιμοποιούμε για τα μαλλιά μας, ώστε αυτά να είναι και να φαίνονται όμορφα και υγιή!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: