Τι λέει το χρώμα των μαλλιών σου για την προσωπικότητα σου!

Πολλά στερεότυπα συνδέονται με το φυσικό χρώμα των μαλλιών μας. Αν και σίγουρα πρόκειται για μη επιστημονικές αντιλήψεις, δεν είναι μυστικό ότι οι άνθρωποι συχνά δημιουργούν μια πρώτη εντύπωση για έναν άνθρωπο με βάση το χρώμα των μαλλιών του.

Επιστημονικά, το χρώμα των μαλλιών σχηματίζεται από μια ουσία που ονομάζεται μελανίνη που παράγεται στη ρίζα της τρίχας από ομάδες εξειδικευμένων κυττάρων που ονομάζονται μελανοκύτταρα. Η ίδια η μελανίνη είναι δύο τύπων, και η αναλογία αυτών των δύο τύπων δημιουργεί το χρώμα των μαλλιών σε κάθε άτομο. Πέρα από το φυσικό χρώμα μαλλιών, πάρα πολλές γυναίκες επιλέγουν επίσης να βάψουν τα μαλλιά τους, όταν θέλουν να ανανεώσουν ή να αλλάξουν την εμφάνιση τους.

Τι μπορούν όμως να σημαίνουν για την προσωπικότητα μας ορισμένα χρώματα μαλλιών;

Κόκκινο χρώμα μαλλιών

κοκκινα μαλλια
Photo by Tomaz Barcellos on Pexels.com

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι το κόκκινο χρώμα μας δόθηκε από τους Νεάντερταλ, η επιστήμη έχει δείξει ότι είναι αποτέλεσμα μετάλλαξης ενός γονιδίου στο χρωμόσωμα 16. Τα κόκκινα μαλλιά έχουν αναπαρασταθεί στα έργα τέχνης του Μιχαήλ Άγγελου και σε άλλες αγαπημένες καλλιτεχνικές δημιουργίες ανά τους αιώνες. Σχεδόν το 10% των ανθρώπων στη Σκωτία και την Αγγλία έχουν κόκκινο χρώμα μαλλιών, με αυτά να συναντώνται περισσότερο στην Ευρώπη και να είναι σπανιότερα στην Ασία. Σύμφωνα με τη γερμανική λαογραφία, οι γυναίκες με κόκκινα μαλλιά και πράσινα μάτια έχουν συσχετιστεί με τη μαγεία και θεωρούνται δαιμονικές ή κακές. Στις αγγλόφωνες χώρες, οι κοκκινομάλιδες και οι κοκκινομάλλες πολλές φορές χαρακτηρίζονταν υποτιμητικά ως «gingers», αν και η λέξη έχει αποκτήσει ουδέτερο χαρακτήρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Πολλοί θεωρούν ότι οι άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά είναι μυστηριώδεις, ρομαντικοί, παθιασμένοι και φλογεροί και ότι τείνουν να έχουν ενθουσιώδεις προσωπικότητες.

Ξανθό χρώμα μαλλιών

woman in cap sitting with cake on dish
Photo by Vika Kirillova on Pexels.com

Το ξανθό εμφανίζεται φυσικά στη Βόρεια Ευρώπη και την Αμερική, και πολύ σπανιότερα σε άλλα μέρη του κόσμου. Περιέργως, έχει επίσης παρατηρηθεί σε σχεδόν 10% του γηγενούς πληθυσμού των Νήσων Σολομώντα στον Νότιο Ειρηνικό, όπου οι κάτοικοι έχουν κυρίως πολύ σκούρο δέρμα. Μέχρι πρόσφατα εθεωρείτο ότι αυτό το χρώμα μαλλιών ήταν αποτέλεσμα γονιδιακής ροής που πέρασε από αρχαίους εμπόρους και ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν διάφορες χώρες, πριν από αιώνες. Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μόνο γονίδιο είναι υπεύθυνο για αυτό το χρώμα, αν και οι ιθαγενείς των Νήσων Σολομώντα αποδίδουν επίσης το ξανθό χρώμα των μαλλιών τους σε μια διατροφή πλούσια σε ψάρια, καθώς και στην έκθεση στον ήλιο.

Το ξανθό χρώμα των μαλλιών θεωρείται από κάποιους ότι αναπαριστά τη θηλυκότητα, τη νεανικότητα, την ενέργεια, τη χαρά και το δυναμισμό.

Καστανό χρώμα μαλλιών

woman with wavy brown hair
Photo by Tanya Oleksiivna on Pexels.com

Το καστανό είναι το δεύτερο πιο συχνό χρώμα μαλλιών, μετά το μαύρο. Τα καστανά μαλλιά συναντώνται κυρίως στη Δύση, ειδικά μεταξύ των κατοίκων της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και σε ορισμένους πληθυσμούς στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, τα καστανά μαλλιά είναι συχνά στους Αβορίγινες της Αυστραλίας.

Η πλειοψηφία των νικητών του βραβείου Νόμπελ είναι καστανές. Τυχαίο; Λέγεται ότι οι άνθρωποι με καστανά μαλλιά έχουν έφεση στη γνώση και τη μελέτη, και αντιμετωπίζουν το περιβάλλον τους σε σύνεση και προσοχή.

Μαύρο χρώμα μαλλιών

woman portrait lifestyle outdoors
Photo by Lexa Nicole on Pexels.com

Αυτό το χρώμα μαλλιών που εμφανίζεται κυρίως στην Ασία, τη Νότια Αμερική και την Αφρική, θεωρείται «εξωτικό» στη Βόρεια Ευρώπη, όπως οι ξανθιές και οι κοκκινομάλλες στον υπόλοιπο κόσμο. Συχνά το μελαχρινό χρώμα μαλλιών συνδυάζεται με πιο σκούρο δέρμα, αν και όχι απαραίτητα.

Το μαύρο θεωρείται από πολλούς το πιο κομψό χρώμα στον κόσμο. Με χαρακτήρα που είναι δύσκολο να αγνοηθεί, το μαύρο χρώμα είναι ένα δυνατό χαρακτηριστικό και ταιριάζει σε μια ποικιλία από χροιές δέρματος και τύπους μαλλιών. Οι άνθρωποι με μαύρα μαλλιά θεωρούνται δυναμικοί, εργατικοί και φιλόδοξοι.

Ανεξάρτητα από το φυσικό χρώμα των μαλλιών σου, έχεις την επιλογή να τα βάψεις όποιο χρώμα θες, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σου. Μπορείς ακόμα και να «αγνοήσεις» τα «συμβατικά» χρώματα και να διαλέξεις pop colors όπως το μωβ, το μπλε και το ροζ.

Τι περιμένεις; Επισκέψου το αγαπημένο σου κομμωτήριο και απόκτησε τα μαλλιά που ονειρεύεσαι!

Ανδρικό Hairstyling: Πομάδες vs Τζελ vs Πηλός

Κάθε άνδρας που θέλει να προσέχει την εμφάνιση των μαλλιών του καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικά προϊόντα για hairstyling. Οι πομάδες, το τζελ και ο πηλός είναι τα δημοφιλέστερα προϊόντα για άνδρες, ωστόσο πολλοί δυσκολεύονται να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτά.

Πομάδα

Η πομάδα χρονολογείται από τις αρχές του 1800. Παλαιότερα ήταν φτιαγμένη από λίπος αρκούδας και πλέον με τη σύγχρονη επιστήμη φτιάχνεται με λανολίνη, βαζελίνη ή κερί μέλισσας. Οι πομάδες σας βοηθούν να επιτύχετε τα κλασικά χτενίσματα Pompadour, Quiff και Duck-tail.

Οι περισσότερες πομάδες είναι βασισμένες στο λάδι. Αυτές οι πομάδες είναι ιδανικές αν πηγαίνετε συχνά στο γυμναστήριο ή έχετε έναν ενεργό τρόπο ζωής. Με αυτό το προϊόν δεν πρόκειται να ιδρώσετε όπως με άλλα προϊόντα hair styling και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν ιδρώτας με υπολείμματα πομάδας στάξει στο μάτι σας.

Από την άλλη πλευρά, θα διαπιστώσετε ότι μια πομάδα με βάση το λάδι δεν είναι και η πιο εύκολη να ξεπλυθεί. Οι περισσότερες πομάδες χρειάζονται δύο λουσίματα για να αφαιρεθούν πλήρως από τα μαλλιά.

Οι πομάδες, σε αντίθεση με άλλα προϊόντα, μυρίζουν αρκετά ευχάριστα και δεν έχουν τόσο έντονη μυρωδιά όσο μια λακ. Ωστόσο, οι πομάδες μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για όσους έχουν δέρμα που είναι επιρρεπές στην ακμή. Πολλές σύγχρονες πομάδες είναι πλέον βασισμένες στο νερό και μοιάζουν λίγο-πολύ με το κερί, προσφέροντας υψηλή λάμψη και μέτριο κράτημα.

Οι πομάδες χρησιμοποιούνται συχνά σε κανονικά έως πυκνά μαλλιά. Επιπλέον, μια πομάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε μήκος μαλλιών, ενώ το ιδανικό μήκος είναι τα μεσαία έως μακριά μαλλιά.

Εάν ο όγκος είναι αυτό που θέλετε, οι πομάδες μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για σας. Αν επιθυμείτε να δώσετε όγκο στα μαλλιά σας, θα πρέπει να επιλέξετε τον πηλό.

Τζελ

Συχνά προκαλεί σύγχυση στους ανθρώπους ότι το τζελ μαλλιών είναι πολύ διαφορετικό από τον πηλό ή την πομάδα. Πολλές φορές, οι άνθρωποι συχνά αναφέρονται σε οποιοδήποτε προϊόν styling μαλλιών ως “τζελ”.

Τα τζελ μαλλιών χρονολογούνται από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων. Τότε τα χρησιμοποιούσαν για να φορμάρουν τα μαλλιά στις μούμιες με ένα τζελ με βάση το λίπος.

Η φόρμουλα για το τζελ μαλλιών έχει αλλάξει αρκετά με την πάροδο των χρόνων. Σήμερα, τα σύγχρονα τζελ μαλλιών αποτελούνται κυρίως από τεχνητά υλικά και αλκοόλη, με βάση το νερό. Το σημαντικότερο πράγμα για το τζελ μαλλιών που το κάνει διαφορετικό από όλα τα άλλα είναι το κράτημα. Ευτυχώς, οι περισσότερες μάρκες σήμερα έχουν ένα σύστημα αρίθμησης που από το ελάχιστο έως το μεγαλύτερο καθορίζει πόσο κράτημα θα προσφέρει το προϊόν τους.

Αυτό το προϊόν είναι συνήθως στο οπλοστάσιο των ανθρώπων που τους αρέσει να έχουν ένα πιο περίπλοκο στυλ μαλλιών. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά το τζελ για να φορμάρουν τα μαλλιά τους όπως θέλουν και να τα στεγνώνουν με πιστολάκι για να σταθεροποιηθούν. Τα τζελ συχνά έχουν μια απαλή ή φρέσκια μυρωδιά.

Το συγκεκριμένο προϊόν είναι υπέροχο αν ψάχνετε κάτι που θα κρατάει όλη την ημέρα και αν δεν έχετε τη συνήθεια να αγγίζετε τα μαλλιά σας. Ωστόσο, εάν περνάτε συχνά το χέρι σας ανάμεσα στις τρίχες σας, μπορείτε να περιμένετε ότι το στυλ των μαλλιών σας δεν θα διατηρηθεί, εκτός αν βάλετε ακόμα περισσότερο τζελ.

Το τζελ μαλλιών είναι καλό για άτομα με μεσαία έως πυκνά μαλλιά και μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε μήκος μαλλιών. Δεδομένου ότι είναι ένα προϊόν με βάση το νερό και ξεπλένεται εύκολα, είναι ιδανικό για άτομα που έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα, επιρρεπές στην ακμή. Αυτό το προϊόν θα είναι ο καλύτερος σας φίλος, αν είστε πάντα βιαστικός. Με απλά λόγια – είναι γρήγορο και εύκολο, ενώ φεύγει από τα μαλλιά εξίσου εύκολα, με ένα λούσιμο.

Πηλός

Ο πηλός μαλλιών είναι ίσως ο πιο μοναδικός σε αυτή τη λίστα και ίσως ο λιγότερο χρησιμοποιούμενος. Κάθε αληθινός πηλός μαλλιών στην αγορά έχει στην πραγματικότητα άργιλο! Ο πηλός θα είναι συχνά μια συμπαγής ή πολύ παχύρρευστη πάστα.

Αυτό το προϊόν έχει την ικανότητα να κάνει το θύλακα της τρίχας να φαίνεται πιο παχύς και προσθέτει όγκο σε όλους τους τύπους μαλλιών. Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε πιστολάκι, μπορείτε να προσθέσετε ακόμη περισσότερο όγκο στα μαλλιά σας.

Οι πηλοί μαλλιών είναι ιδανικοί για όλους τους τύπους μαλλιών. Στην πραγματικότητα, ο πηλός μαλλιών έχει συχνά θεραπευτικές ιδιότητες που βοηθούν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων μαλλιών και ανακουφίζουν την ξηρότητα του τριχωτού της κεφαλής. Αυτό σε αντάλλαγμα βοηθά στην προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών!

Ο πηλός έχει χαλαρή έως μέτρια συγκράτηση, αφήνοντας ένα πολύ ματ και φυσικό φινίρισμα. Οι άργιλοι έχουν ένα πολύ ελαφρύ αλλά υπέροχο άρωμα φρεσκάδας. Η αφαίρεση του είναι πολύ εύκολη. Ξεπλένεται από τα μαλλιά σας χωρίς κόπο και δεν αφήνει τα χέρια σας καλυμμένα με κολλώδη υπολείμματα.

Με βάση τα παραπάνω, μπορείτε να επιλέξετε το προϊόν που ταιριάζει καλύτερα στο στυλ και τα χαρακτηριστικά σας και να απογειώσετε την εμφάνιση σας!

25 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού. Στην Ελλάδα αναφέρονται 7.772 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 7 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Ωστόσο, εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, με μεγάλη πιθανότητα ίασης

Η πιο συνηθισμένη ένδειξη καρκίνου μαστού είναι μια σκληρή μάζα ή ένας όγκος που δεν υπήρχε παλιότερα και εμφανίστηκε στον ένα μόνο μαστό. Άλλα σημεία και συμπτώματα είναι το πρήξιμο μέρους ή όλου του μαστού, η σκληρία της μασχάλης, ο ερεθισμός (κοκκίνισμα) του δέρματος που καλύπτει το μαστό και η εισολκή (τράβηγμα) σε ένα σημείο του δέρματος.

Δεν υπάρχει κάποιος σίγουρος τρόπος να εμποδίσουμε την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Υπάρχουν ωστόσο πράγματα που κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει, ώστε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ή να τον εντοπίσει σε ένα αρχικό στάδιο, οπότε μπορεί να υπάρχει και πλήρης ίαση. Ειδικοί επιστήμονες έχουν θεσπίσει ένα πρόγραμμα προληπτικών διαγνωστικών ελέγχων που κάθε γυναίκα πρέπει να ακολουθεί, ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη διάγνωση του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου, εφόσον εμφανιστεί. 

Ο προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει την κλινική εξέταση των μαστών, η οποία πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο γιατρό κάθε 3 χρόνια από την ηλικία των 20 ετών και κάθε χρόνο από την ηλικία των 40 ετών. Εξίσου σημαντικό είναι να γίνεται μαστογραφία, με όλες τις γυναίκες να συνιστάται να την κάνουν τακτικά, με την πρώτη μαστογραφία αναφοράς να γίνεται σε ηλικία 35 ετών, ενώ από 40 ετών και πάνω πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Εκτός των δύο αυτών ελέγχων, είναι καλό να γίνεται υπέρηχος μαστού, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, καθώς και συχνή αυτοεξέταση από την ίδια τη γυναίκα, χωρίς φυσικά η αυτοεξέταση να μπορεί να υποκαταστήσει τον έλεγχο από ειδικό ιατρό. 

Μαζί με τον προληπτικό έλεγχο, κάθε γυναίκα θα πρέπει να μάθει τον προσωπικό της κίνδυνο, συζητώντας με έναν γιατρό το οικογενειακό της ιστορικό. Παράλληλα, θα πρέπει να έχει πάντα στο μυαλό της ότι θα πρέπει να επισκεφθεί κατευθείαν το γιατρό της αν δει οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος της (όπως όγκο ή σκληρία, πρήξιμο ή κοκκινίλα, αλλαγή στο μέγεθος & το σχήμα του μαστού, ερεθισμό της θηλής ή πόνος σε κάποιο σημείο που επιμένει). Είναι σημαντικό, επίσης, να γίνονται υγιεινές επιλογές εν γένει, όπως η διατήρηση ενός ισορροπημένου σωματικού βάρους, η καθημερινή άσκηση, η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ και το σταμάτημα του καπνίσματος. 

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα. Με γνώση και ενημέρωση μπορούμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερες γυναίκες να βγουν νικήτριες από αυτήν την πρόκληση!

Το παραπάνω άρθρο γράφτηκε βασισμένο στις κατευθύνσεις που δίνονται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής». Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του almazois.gr για να μάθετε περισσότερα. 

Σημαντική είναι και η συμβολή του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» στην υποστήριξη των δράσεων κατά του καρκίνου στην τοπική μας κοινότητα, καθώς και στη βοήθεια και φροντίδα των καρκινοπαθών του νομού μας. Μάθετε περισσότερα για τη δράση του στο dynamipsixis.gr. 

Τι λένε τα νύχια για την υγεία μας και πως μπορούμε να τα υποστηρίξουμε με τη διατροφή μας!

Τα νύχια σας μπορεί να είναι ένας δείκτης υποκείμενων ανησυχιών για την υγεία ή ακόμη και μια ορατή απόδειξη ότι η διατροφή σας στερείται ορισμένων σημαντικών βιταμινών και θρεπτικών συστατικών.


Τα αδύναμα και εύθραυστα νύχια συνδέονται με ανεπάρκεια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χαμηλά επίπεδα ασβεστίου, σιδήρου ή λιπαρών οξέων. Το να παρατηρούμε κορυφογραμμές, δηλαδή μικρά “κύματα” στα νύχια, οριζόντια ή κάθετα, είναι επίσης ανησυχητικό. Οι κάθετες κορυφογραμμές θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικές ανεπάρκειας σιδήρου, ενώ οι οριζόντιες γραμμές θα μπορούσαν να συνεπάγονται προβλήματα στους νεφρούς. Οι λευκές κηλίδες πάνω στα νύχια, από την άλλη, είναι σημάδι έλλειψης ψευδαργύρου.


Μην φοβάστε, όμως: Η ενσωμάτωση των παρακάτω τροφών στη διατροφή σας είναι ο ευκολότερος τρόπος για να βοηθήσετε τα νύχια σας να είναι μακριά και δυνατά – χωρίς συμπληρώματα ή προϊόντα με σκληρές χημικές ουσίες.


Γαλοπούλα, κοτόπουλο, άπαχο μοσχάρι


Με τον ίδιο τρόπο που η πρωτεΐνη βοηθά στη δημιουργία ισχυρών μυών, υποστηρίζει επίσης και τα νύχια σας. Ειδικότερα, τα πλούσια σε πρωτεΐνη άπαχα κρέατα είναι εξαιρετικά για τα νύχια. Τα νύχια είναι κατασκευασμένα από πρωτεΐνη, οπότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν θέλετε να έχετε δυνατά νύχια είναι να προσθέσετε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη στη διατροφή σας. Είναι καλό να τρώτε άπαχα πουλερικά, ψάρια, βόειο κρέας και χοιρινό κρέας.


Φρούτα και μούρα – ειδικά βατόμουρα, φράουλες και μπανάνες


Η κατανάλωση άφθονων φρούτων είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος για να βάλετε πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες στη διατροφή σας, αλλά ξέρατε ότι αυτά τα αγαπημένα σνακ είναι επίσης εξαιρετικά για τα νύχια σας;
Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του σώματός σας από βλάβες των ελεύθερων ριζών. Αυτές οι βλάβες αυξάνουν τις ορμόνες του στρες και τις φλεγμονές, οι οποίες επηρεάζουν όλα τα κύτταρα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στα μαλλιά και τα νύχια μας. Τα βατόμουρα έχουν μία από τις υψηλότερες περιεκτικότητες σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με άλλα φρούτα. Οι φράουλες και ακτινίδια, τα οποία έχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, είναι επίσης πολύ σημαντικά φρούτα για τα νύχια μας. Η βιταμίνη C βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο κάνει τα νύχια πιο ελαστικά. Τα αποξηραμένα βερίκοκα και οι μπανάνες είναι επίσης καλές επιλογές καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και Β6 αντίστοιχα.


Σπανάκι και μπρόκολο


Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι και το μπρόκολο προσφέρουν στο σώμα σας αρκετό σίδηρο, φυλλικό οξύ και ασβέστιο για να εξασφαλίσετε ότι τα νύχια σας είναι δυνατά και υγιή.


Γλυκοπατάτες, καρότα, ντομάτες, πιπεριές


Αν σας αρέσει λίγο περισσότερο χρώμα στο πιάτο σας, μην ανησυχείτε – υπάρχουν λαχανικά που δίνουν εξίσου ισχυρή δύναμη στα νύχια χωρίς να είναι «βαρετά» όπως το μπρόκολο και το σπανάκι. Οι ντομάτες και οι πιπεριές είναι γεμάτες βιταμίνη C, η οποία εξασφαλίζει ότι έχουμε τα απαραίτητα επίπεδα κολλαγόνου, και οι γλυκοπατάτες και τα καρότα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθά να διατηρούνται τα νύχια προστατευμένα και δυνατά.


Ξηροί καρποί, όπως αμύγδαλα και ηλιόσποροι


Οι ξηροί καρποί έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε υγιεινά λιπαρά, τα οποία είναι αναγκαία για τα νύχια σας. Τα αμύγδαλα είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και μαγνησίου. Και οι ηλιόσποροι είναι επίσης το τέλειο αντίδοτο για τα εξασθενημένα νύχια, καθώς περιέχουν τα ιχνοστοιχεία μαγγάνιο και χαλκό, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σύνθεση και την παραγωγή συνδετικού ιστού στα οστά και τους χόνδρους. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Β6, ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε, τα οποία συμβάλλουν στο να έχετε υγιή νύχια και γερά οστά.


Αυγά


Τα αυγά είναι διατροφικά «διαμάντια», τα οποία προσφέρουν πάρα πολλά οφέλη στον οργανισμό σας, τα οποία θα νιώσετε και θα δείτε από την κορυφή ως τα νύχια – κυριολεκτικά. Τα αυγά είναι μία από τις λίγες διατροφικές πηγές Βιταμίνης D και η περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για δυνατά νύχια. Σε αντίθεση με τα κρέατα, η πρωτεΐνη στα αυγά είναι πολύ πιο εύπεπτη και απορροφάται εύκολα από το σώμα. Τα αυγά περιέχουν επίσης βιταμίνες Β12, Α και Ε, σίδηρο και βιοτίνη. Η βιοτίνη έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι αυξάνει το πάχος των νυχιών και μειώνει την ευθραυστότητα και το σχίσιμο.


Εντάσσοντας λοιπόν όλες αυτές τις τροφές στη διατροφή σας, εξασφαλίζετε ότι τα νύχια σας παραμένουν δυνατά και υγιή!

Ανδρική Τριχόπτωση: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Πολλοί άντρες επηρεάζονται από την τριχόπτωση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Τριχόπτωσης, σχεδόν τα δύο τρίτα των ανδρών θα αντιμετωπίσουν κάποιο βαθμό τριχόπτωσης μέχρι τα 40 τους. Στην ηλικία των 50 ετών, έως και το 85% των ανδρών αντιμετωπίζουν τριχόπτωση και αραίωση.

Αιτίες

Οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν φαλάκρα ή τριχόπτωση για διαφορετικούς λόγους.

Ενώ υπάρχουν πολλές αιτίες για την τριχόπτωση, η πιο πιθανή αιτία είναι η κληρονομικότητα. Η διαπίστωση εάν η τριχόπτωση σε ένα συγκεκριμένο άτομο προκαλείται ή όχι από την κληρονομικότητα ή άλλο λόγο μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της καλύτερης πορείας θεραπείας.

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι μια κληρονομική κατάσταση και είναι η πιο κοινή αιτία της ανδρικής φαλάκρας. Μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την εφηβεία ή να αναπτυχθεί πολύ αργότερα στη ζωή. Συχνά εμφανίζεται σταδιακά και σε προβλέψιμα μοτίβα.

Τις περισσότερες φορές, ο άντρας θα μείνει με ένα “πέταλο” μαλλιών. Η κληρονομικότητα επηρεάζει πόσο γρήγορα, σε ποια ηλικία και σε ποιο βαθμό ένας άνδρας θα αντιμετωπίσει την τριχόπτωση.

Οι άνδρες με ανδρογενετική αλωπεκία κληρονομούν μαλλιά ευαίσθητα στην DHT, την ορμόνη που μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής των μεμονωμένων θυλάκων της τρίχας.

Ενώ υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνδρες χάνουν τα μαλλιά τους, υπάρχουν επίσης πολλές διαθέσιμες επιλογές θεραπείας που βοηθούν στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Πρόληψη και θεραπεία

Η πρόληψη είναι συχνά ένας από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης οποιασδήποτε πάθησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με την ακριβή αιτία της τριχόπτωσης, μπορεί να είναι δυνατή η πρόληψη ή τουλάχιστον η επιβράδυνση της τριχόπτωσης.

Μερικές από τις καλύτερες μεθόδους πρόληψης περιλαμβάνουν:

 • Μια ισορροπημένη διατροφή
 • Η χρήση χτενών με πιο αραιά δοντάκια
 • Η αποφυγή hair styles που επιβαρύνουν τα μαλλιά
 • Μείωση του τραβήγματος και του στριψίματος των μαλλιών
 • Χρήση ειδικών σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης, όπως το Medavita Lotion Concentree Anti-Hair Loss Treating Shampoo.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν μπορούν να προληφθούν όλοι οι τύποι τριχόπτωσης ή ακόμη και να επιβραδυνθούν με προληπτικά μέτρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να γίνει προσπάθεια καταπολέμησης της τριχόπτωσης μέσω ενεργητικής θεραπείας.

Ορισμένες μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνδρες για τη θεραπεία της τριχόπτωσης περιλαμβάνουν τις ακόλουθες:

Φάρμακα

Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της τριχόπτωσης. Τα δύο πιο συνηθισμένα φάρμακα είναι η μινοξιδίλη (Rogaine) και η φιναστερίδη (Propecia).

Μινοξιδίλη: Η Mινοξιδίλη αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι ιατροί διαπίστωσαν ότι είχε την “παρενέργεια” της υπερβολικής, ανεπιθύμητης τριχοφυΐας. Αυτό το αποτέλεσμα έδωσε στις εταιρείες φαρμάκων λόγο να την εξετάσουν ως θεραπεία για την ανδρική φαλάκρα.

Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Μινοξιδίλη δεν είναι πλήρως γνωστός. Φαίνεται να παρατείνει την περίοδο ανάπτυξης μιας τρίχας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μακρύτερα μαλλιά και μεγαλύτερο αριθμό τριχών. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, η Μινοξιδίλη έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική.

Φιναστερίδη: Αυτό το φάρμακο φέρει αρκετές προειδοποιήσεις σχετικά με τη χρήση του. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε ενήλικες άνδρες και μετά από τη συμβουλή γιατρού, ενώ πρέπει να φυλάσσεται μακριά από παιδιά και γυναίκες που μπορεί να είναι έγκυες ή να θηλάζουν.

Η Φιναστερίδη δημιουργήθηκε αρχικά για την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη. Λειτουργεί μειώνοντας την ποσότητα μιας ορμόνης που ονομάζεται DHT στο τριχωτό της κεφαλής. Η DHT φαίνεται να προκαλεί λεπτότητα των θυλάκων τρίχας στο τριχωτό της κεφαλής, οπότε μειώνοντας τα επίπεδα της DHT, η αναγέννηση των μαλλιών μπορεί να αυξηθεί και η τριχόπτωση να επιβραδυνθεί.

Σε αντίθεση με τη μινοξιδίλη, η φιναστερίδη δεν επηρεάζει την ανάπτυξη των τριχών σε άλλα μέρη του σώματος.

Θεραπείες

Οι θεραπείες για την τριχόπτωση συχνά περιλαμβάνουν συνδυασμούς φαρμάκων, αλοιφών, μασκών και σαμπουάν. Μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία κατά της τριχόπτωσης είναι η Medavita Lotion Concentree.

Χειρουργική επέμβαση

Μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια κατάλληλη θεραπεία για την τριχόπτωση. Η μόνη διαθέσιμη χειρουργική επέμβαση για την τριχόπτωση είναι η επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών. Η μεταμόσχευση περιλαμβάνει την αφαίρεση των τριχοθυλακίων από το πίσω μέρος του κεφαλιού όπου είναι ανθεκτικά στην DHT και την τοποθέτησή τους στα σημεία που τα μαλλιά έχουν πέσει ή είναι αραιά.

Λέιζερ

Το λέιζερ είναι μια νεότερη μορφή θεραπείας για την τριχόπτωση. Αυτές οι συσκευές προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών χρησιμοποιώντας συμπυκνωμένο φως που διεγείρει τους θύλακες των τριχών. Αυτή η θεραπεία έχει μικτά αποτελέσματα και μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα όταν συνδυάζεται με άλλες μορφές θεραπείας.

Όλες αυτές οι επιλογές αποδεικνύουν ότι η τριχόπτωση, η αραίωση και η φαλάκρα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η δερματολογία και η κομμωτική έχουν εξελιχθεί αρκετά, έτσι ώστε η κληρονομικότητα να μην είναι “καταδίκη” για τους περισσότερους άνδρες που θα εμφανίσουν συμπτώματα αλωπεκίας.

Συμβουλέψου τον Hair Expert σου και το γιατρό σου, για το ποιες είναι οι καταλληλότερες επιλογές για εσένα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης!

Οι 3 πιο σαγηνευτικές παρουσίες στο Met Gala 2021

Το 2021 ήταν μια ακόμη χρόνια που το Met Gala αποτέλεσε το επίκεντρο της προσοχής όλων των ανθρώπων της μόδας. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η θορυβώδης και με απήχηση επιστροφή του Gala οφείλεται στις μοναδικές τάσεις ομορφιάς που παρατηρήθηκαν. Τα χτενίσματα των διασημοτήτων ήταν η κορύφωση της βραδιάς, ενώ παράλληλα ήταν τέλεια συνδυασμένα με το outfit που επέλεξε κάθε διάσημος.

Billie Eilish

Η Billie Eilish στο Met Gala

Εντυπωσιακή και σαγηνευτική ήταν η Billie Eilish, που είχε μια νότα από το Παλιό Χόλιγουντ. Συγκεκριμένα, υποστήριξε το look με τα μαλλιά της Marilyn Monroe και μια απαλή, ματ, ροδακινιά εμφάνιση, που την οδήγησε στο να τραβήξει όλα τα βλέμματα. Η Eilish ξεκίνησε το τελευταίο διάστημα να σοκάρει με το στυλ της, μιας και μέχρι πρότινος διατηρούσε ένα ανέμελο μαλλί, φορούσε φαρδιά ρούχα και απέφευγε τον φακό. Πλέον, δοκιμάζει τολμηρά χτενίσματα, επιλέγει non-cruelty ρούχα και είναι πιο χαρούμενη από ποτέ.

Megan Fox

H Megan Fox στο Met Gala

Η πρωταγωνίστρια των δύο πρώτων ταινιών “Transformers”, επιλέγει στις τελευταίες της εμφανίσεις να σοκάρει φορώντας ημίγυμνα φορέματα. Ωστόσο, στην εμφάνιση της στο Met Gala έκανε την ανατροπή. Η ηθοποιός κατέφθασε στο κόκκινο χαλί με «baby bangs», που ταίριαζαν με τη δραματικότητα που απόπνεε το λαμπερό κόκκινο φόρεμα της Dundas. Στα μαλλιά της πιθανολογείται ότι φορούσε ένα clip-in retro pinup bang, σε μια ψηλή πλεξούδα αλογοουρά, την οποία επιμελήθηκε ο κομμωτής της Andrew Fitzsimons. Η ηθοποιός διάλεξε ένα χτένισμα που απέχει παρά πολύ από το συνηθισμένο “wavy hairstyle” που προτιμούσε μέχρι πρότινος.

Gigi Hadid

Gigi Hadid στο Met Gala

Ο κόσμος έμενε εντυπωσιασμένος από τις ξανθές αποχρώσεις στα μαλλιά της Gigi Hadid. Παρά ταύτα αυτή τη φορά η Gigi Hadid αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό και να μας εκπλήξει. Για το Met Gala 2021, αποφάσισε να επιλέξει την κόκκινη οικογένεια χρωμάτων, διαλέγοντας μια φλογερή κόκκινη απόχρωση που θυμίζει τα μαλλιά της Ariel, της γοργόνας από τις αγαπημένες μας παιδικές ταινίες. Τα «φλογερά» μαλλιά της τα έπιασε σε μια ψηλή αλογοουρά γεμάτη όγκο, μήκος και υφή. Η βάση της αλογοουράς μοιάζει με πομπαντούρ και έχουμε την αίσθηση ότι κάποια σοβαρά πειράγματα έγιναν εδώ. Προκάλεσε πολλά βλέμματα ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο το κόκκινο μαλλί της άγγιζε τη μέση της, όπως τα κύματα ακουμπούν την αμμουδιά. Η μαύρη κουφωτή barrette είναι η τελευταία πινελιά για αυτό το κορυφαίο gala.

Πηγή εικόνων: https://vmagazine.com/article/the-best-hair-styles-from-the-met-gala-2021/

10 τρόποι να αντιμετωπίσεις το σπάσιμο της τρίχας!

Το Σπάσιμο της τρίχας ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες
Το σπάσιμο της τρίχας μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό.

Το σπάσιμο της τρίχας είναι ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους, όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί ώστε να ελαχιστοποιηθεί, όσο αυτό είναι δυνατό.

Αυτοί είναι οι 10 αποτελεσματικότεροι τρόποι να “πολεμήσετε” το σπάσιμο της τρίχας:

1. Βελτίωση της διατροφής

Πραγματικά, η παραδοσιακή ρήση “είσαι αυτό που τρως” είναι πολύ σωστή, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία των μαλλιών και του δέρματος μας. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά βοηθούν τα μαλλιά μας να μεγαλώσουν και αποτρέπουν το σπάσιμο της τρίχας. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετό ψευδάργυρο, σίδηρο και φολικό οξύ στην καθημερινή σας διατροφή. Επιπρόσθετα, η επαρκής κατανάλωση πρωτεΐνης και αντιοξειδωτικών (που βρίσκονται στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα) μπορούν επίσης να διατηρήσουν τα μαλλιά μας υγιή.

2. Αντιμετώπιση του άγχους

Υπάρχουν πολλά επιστημονικά ευρήματα που αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ του στρες και της τριχόπτωσης, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι το στρες μπορεί να οδηγήσει και στο σπάσιμο της τρίχας. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως η σωστή διαχείριση του άγχους μας μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία των μαλλιών μας, άρα και στη μείωση του σπασίματος.

Το σπάσιμο της τρίχας έχει πολλές υποκείμενες αιτίες, οι οποίες όμως μπορούν να διορθωθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις συνήθειες μας, μειώνοντας το έτσι στο ελάχιστο δυνατό!

3. Αντιμετώπιση της ξηρότητας

Τα ασυνήθιστα στεγνά μαλλιά είναι ένας από τους προδρόμους του σπασίματος. Η ξηρότητα προκαλείται από διάφορους παράγοντες, όπως η ξηρασία στην ατμόσφαιρα, η ελλιπής ενυδάτωση και η υπερβολική θερμότητα. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε χλιαρό και όχι πολύ ζεστό νερό όταν πλένετε τα μαλλιά σας – το τελευταίο οδηγεί σε περαιτέρω ξηρότητα. Η παράλειψη του conditioner είναι επίσης κάτι που μπορεί να ενισχύσει την ξηρότητα.

4. Προσοχή με τα εργαλεία styling που χρησιμοποιούν θερμότητα

Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα από το πιστολάκι μαλλιών σας και το σίδερο χρειάζεστε υψηλή θερμότητα. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείτε εσφαλμένα ή υπερβολικά αυτά τα εργαλεία, κινδυνεύετε να καταστρέψετε την τρίχα σας λόγω των ακραίων θερμοκρασιών. Ένας τρόπος για να αποτρέψετε τη ζημιά από τη θερμότητα είναι να κάνετε ένα διάλειμμα από όλα τα εργαλεία styling τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Είναι επίσης σημαντικό να προστατεύετε τα μαλλιά σας πριν χρησιμοποιήσετε εργαλεία styling.

5. Μείωση των υπερβολικών τεχνικών εργασιών

Αν κάνετε τεχνικές εργασίες στα μαλλιά σας όπως βαφές, ντεκαπάζ κλπ πολύ συχνά, μπορεί να προκληθούν βλάβες στα μαλλιά. Συζητήστε με τον hair expert σας για το πόσο συχνά πρέπει να κάνετε ορισμένες τεχνικές εργασίες. Εν τω μεταξύ, μη ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε μια μάσκα μαλλιών για να προστατέψετε τη λάμψη, το χρώμα και την υγεία των μαλλιών σας ανάμεσα στις επισκέψεις σας στο κομμωτήριο.

Το σπάσιμο της τρίχας μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ακολουθώντας απλές συμβουλές.

6. Λούσιμο στη σωστή συχνότητα

Εάν έχετε λιπαρό δέρμα, είναι επίσης πιο πιθανό να έχετε περίσσεια σμήγματος (φυσικού ελαίου) στο τριχωτό της κεφαλής σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στον πειρασμό να λούζετε τα μαλλιά σας πιο συχνά από όσο χρειάζεται. Ενώ το λούσιμο είναι γενικά κάτι καλό, δεν πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας περισσότερες φορές από όσο χρειάζεται. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα σαμπουάν υψηλής ποιότητας, κατά προτίμηση ένα σαμπουάν κομμωτηρίου, και όχι ένα σαμπουάν από το Super Market, το οποίο δεν φροντίζει σωστά τα μαλλιά σας.

7. Προσοχή στο στέγνωμα με πετσέτα

Όταν βγαίνετε από το μπάνιο, σας έρχεται ως κάτι φυσικό να τρίψετε μια πετσέτα στο δέρμα και τα μαλλιά σας. Ωστόσο, αυτή η συνήθεια μπορεί να βλάψει ιδιαίτερα τα μαλλιά σας όταν είναι βρεγμένα, άρα και πιο ευάλωτα. Αντί να τρίβετε την πετσέτα στα μαλλιά σας, ακουμπήστε απαλά την πετσέτα σε αυτά ώστε να απορροφήσει το νερό. Μπορείτε επίσης να αφήσετε μια πετσέτα στα μαλλιά σας για λίγη ώρα ώστε να στεγνώσουν.

8. Το τράβηγμα από τα λαστιχάκια και τα κοκαλάκια μπορεί να κάνει κακό

Τα λαστιχάκι και τα κοκαλάκια είναι απαραίτητα ώστε να κρατάτε τα μαλλιά σας μακριά από το πρόσωπό σας ενώ γυμνάζεστε. Και, ας το παραδεχτούμε, μπορεί να είναι χρήσιμα σε μέρες που τα μαλλιά σας δεν είναι στην κατάσταση που θα θέλατε – σε ένα “bad hair day”, όπως έχει γίνει συνήθεια να λέγεται. Το πρόβλημα με τα κοκαλάκια και τα λαστιχάκια είναι ότι τραβούν το τριχωτό της κεφαλής και την επιδερμίδα των μαλλιών σας. Μπορεί ακόμη και να παρατηρήσετε ότι πέφτουν μαλλιά κάθε φορά που ξετυλίγετε την αλογοουρά σας. Μπορείτε να το διορθώσετε αυτό κάνοντας το κράτημα λίγο πιο χαλαρό, ώστε να μην τραβιούνται τόσο πολύ τα μαλλιά σας.

9. Το βούρτσισμα παίζει σημαντικό ρόλο

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι το βούρτσισμα των μαλλιών σας 100 φορές την ημέρα είναι κάτι καλό, αλλά αυτό είναι απλά ένας μύθος! Είναι καλό να βουρτσίζετε μαλλιά σας μόνο όταν θέλετε να κάνετε ένα χτένισμα. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε χτένες με πλατιά δόντια για να αποφύγετε το σπάσιμο. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε βούρτσα μόνο όταν τα μαλλιά σας είναι στεγνά.

10. Συχνή επίσκεψη στο κομμωτήριο

Μπορεί κάποιος να νομίζει ότι το κόψιμο των μαλλιών μπορεί να τα βλάψει. Ωστόσο ισχύει το αντίθετο, το κούρεμα των μαλλιών σας βοηθά να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή και χωρίς σπασμένες άκρες. Μπορείτε να σκεφτείτε ότι ένα κούρεμα είναι όπως μια απολέπιση για το δέρμα – στην απολέπιση, πρέπει να αφαιρέσετε μερικά από τα παλιά κύτταρα για να βοηθήσετε τα νέα να αναπτυχθούν, και το ίδιο ισχύει και για τα μαλλιά σας, καθώς πολλές φορές πρέπει να κοπούν κάποιες τρίχες για να επιτευχθεί η καλύτερη υγεία και εμφάνιση των μαλλιών σας.

Το σπάσιμο της τρίχας μπορεί να είναι κάτι πολύ ενοχλητικό. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες υποκείμενες αιτίες μπορούν να διορθωθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις συνήθειες μας, μειώνοντας έτσι το σπάσιμο στο ελάχιστο δυνατό!

5 tips για να βάψετε γκρίζα μαλλιά!

Μια κοπέλα με γκρίζα μαλλιά
Αν έχετε γκρίζα μαλλιά, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή για να πετύχετε αποτελεσματική κάλυψη.

Τα γκρίζα μαλλιά και οι γκρίζες ρίζες μπορεί να είναι ανεπιθύμητα και να μας δυσκολέψουν στην κάλυψη. Τα γκρίζα μαλλιά είναι συχνά επίσης πιο χοντρά και μπορεί να είναι ανθεκτικά στην απορρόφηση χρώματος, κάτι που κάνει το βάψιμο τους πιο περίπλοκο.

Τα γκρίζα μαλλιά έχουν χάσει το φυσικό τους χρώμα και μαζί με την απώλεια του χρώματος τους, υπάρχουν και δομικές αλλαγές. Τα γκρίζα μαλλιά έχουν ένα πιο σφιχτό εξωτερικό στρώμα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο το χρώμα να εισέλθει στα μαλλιά, γι’ αυτό και τα γκρίζα μαλλιά μπορεί να είναι πιο ανθεκτικά στο χρώμα.

Με τη σωστή βαφή και την εφαρμογή των κατάλληλων πρακτικών, μπορείτε να καλύψετε τα γκρίζα μαλλιά σας και να αποκτήσετε το λαμπερό, ζωντανό χρώμα που πάντα θέλατε!

Για να κάνετε τη ζωή σας ευκολότερη, ακολουθήστε αυτές τις 5 συμβουλές:

 1. Όταν ξεκινάτε τη διαδικασία εφαρμογής χρώματος, εφαρμόστε πρώτα το χρώμα στις περιοχές όπου τα μαλλιά σας μπορεί να είναι πιο δύσκολο να βαφτούν. Φροντίστε να χρωματίσετε πλήρως ειδικά τα πιο επίμονα γκρίζα μαλλιά για να πετύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.
 2. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει αρκετό χρώμα στα μαλλιά σας. Μπορεί ακόμη και να είναι επωφελές να προσθέσετε μια δεύτερη δόση χρώματος για να διασφαλίσετε ότι όλες οι γκρίζες τρίχες σας είναι πλήρως καλυμμένες.
 3. Όταν τελειώσετε την εφαρμογή της βαφής, επιστρέψτε στις δυσκολότερες περιοχές και βάλτε ακόμη περισσότερο χρώμα σε αυτές. Χρησιμοποιώντας μια φαρδιά χτένα ή τα δάκτυλά σας και κάντε μασάζ για να διασφαλίσετε ότι κάθε σκέλος τριχών έχει κορεστεί με χρώμα.
 4. Δώστε στα μαλλιά σας αρκετό χρόνο ώστε να απορροφήσουν το χρώμα. Ακριβώς επειδή τα γκρίζα μαλλιά είναι δομικά διαφορετικά από τα μαλλιά που δεν έχουν χάσει το φυσικό τους χρώμα, χρειάζονται μεγαλύτερη υπομονή κατά τη διαδικασία της βαφής.
 5. Βάλτε το βάψιμο των μαλλιών σας στο πρόγραμμα και εξασφαλίστε ότι τα βάφετε αρκετά συχνά. Όσο πιο συχνά τα βάφετε, τόσο πιο εύκολο θα είναι να καλυφθούν.

Το βάψιμο των γκρίζων μαλλιών αποτελεί μια πρόκληση που δεν θα πρέπει να διστάσετε να αντιμετωπίσετε. Με τη σωστή βαφή και την εφαρμογή των κατάλληλων πρακτικών, μπορείτε να καλύψετε τα γκρίζα μαλλιά σας και να αποκτήσετε το λαμπερό, ζωντανό χρώμα που πάντα θέλατε!

Γιατί πρέπει να σε ενδιαφέρει το pH των προϊόντων που χρησιμοποιείς για τα μαλλιά σου!

Μια γυναίκα με υγιή σγουρά μαλλιά
Το pH είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των προϊόντων μαλλιών.

Αν αναρωτιέστε τι είναι το pH και γιατί είναι τόσο σημαντικό για τα μαλλιά μας, έχετε μια από τις συχνότερες απορίες που συναντά ένας hair expert. Tο pH παίζει σημαντικό ρόλο στη φροντίδα των μαλλιών μας. Η κλίμακα pH κυμαίνεται από μηδέν έως 14, με το 0-6 να είναι το όξινο, το 7 το ουδέτερο και το 8-14 το αλκαλικό.

Το φυσικό pH των μαλλιών μας πρέπει να είναι κάπου μεταξύ 5-5,5 ώστε αυτά να είναι υγιή. Το πρόβλημα είναι ότι εξωτερικοί παράγοντες όπως ο χρωματισμός ή ακόμη και ορισμένα σαμπουάν μπορούν να διαταράξουν τη λεπτή ισορροπία του pH.

Όταν το pH δεν είναι ισορροπημένο, το εξωτερικό στρώμα των μαλλιών μας αρχίζει να ανασηκώνεται προκαλώντας προβλήματα όπως το σπάσιμο και το φριζάρισμα. Επιπλέον, όσο πιο αλκαλικό είναι το τριχωτό της κεφαλής μας, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να ενισχυθούν τα βακτήρια και τα έλαια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πιτυρίδα και λιπαρότητα.

Επομένως, το να διατηρήσουμε το pH σε ισορροπία είναι κάτι πολύ σημαντικό!

Μια κανονική ισορροπία pH βοηθά στο κλείσιμο των λεπιών των μαλλιών, αποτρέπει την ανεπιθύμητη θραύση και “κλειδώνει” τα φυσικά έλαια, ενώ λειτουργεί ως προστασία από βακτήρια και μύκητες. Έτσι, η διατήρηση της ισορροπίας του pH μεταξύ 4,5-5,5 είναι πολύ σημαντικ΄ή.

Γνωρίζατε ότι τα αλκαλικά προϊόντα μαλλιών προκαλούν το άνοιγμα των λεπιών των τριχών, απελευθερώνοντας υγρασία; Η απώλεια υγρασίας μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των μαλλιών, καθώς αυτά γίνονται ξηρά και εύθραυστα. Χρησιμοποιώντας ειδικά προϊόντα για να καθαρίσετε απαλά τα μαλλιά σας και να αφαιρέσετε τη συσσώρευση προϊόντων και νεκρών κυττάρων, χωρίς να μειώσετε τα επίπεδα υγρασίας των μαλλιών, θα πετύχετε τη μέγιστη ανάπτυξη τους. Η ενυδάτωση είναι το κλειδί για πανέμορφα, λαμπερά και υγιή μαλλιά. Όταν τα μαλλιά μας χάνουν υγρασία, μπορεί να γίνουν ξηρά και επιρρεπή σε θραύση.

Πάντα πρέπει να προσέχουμε να κλείνουμε τα λέπια της τρίχας και να γνωρίζουμε αν κάθε προϊόν που χρησιμοποιούμε είναι αλκαλικό ή όξινο

Το νερό, τα προϊόντα και οι τεχνικές εργασίες αλλάζουν το pH. Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, ότι όταν τα μαλλιά φτάνουν σε αλκαλική κατάσταση, πρέπει να τα επαναφέρουμε σε ισορροπία, κλείνοντας τα λέπια της τρίχας. Θα πρέπει έτσι να γνωρίζουμε αν κάθε προϊόν που χρησιμοποιούμε είναι αλκαλικό ή όξινο, ώστε να ξέρουμε με ποιο ανοίγουμε τα λέπια της τρίχας και με ποιο τα επαναφέρουμε.

Μια μαλακτική, οι μάσκες, οι όξινες βαφές και οι όξινες περμανάντ είναι κάποια από τα προϊόντα τα οποία επαναφέρουν τα λέπια της τρίχας σε κλειστή κατάσταση. Αντιθέτως, το νερό, το ντεκαπάζ, ένα δυνατό σαμπουάν, η αλκαλική περμανάντ, οι αλκαλικές βαφές, η λακ και ο αφρός, είναι κάποια προϊόντα τα οποία ανοίγουν τα λέπια της τρίχας. 

Είναι επικίνδυνο όταν τα λέπια της τρίχας είναι ανοικτά να χτενίζουμε τα μαλλιά μας, γιατί θα κοπούν εύκολα, η θερμότητα από το πιστολάκι θα τα αφυδατώσει και η τρίχα μας θα είναι ευαίσθητη και άγρια. 

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν θα πρέπει να γνωρίζουμε και να δίνουμε σημασία στο pH των προϊόντων που χρησιμοποιούμε για τα μαλλιά μας, ώστε αυτά να είναι και να φαίνονται όμορφα και υγιή!

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη Βιοτίνη!

Η Βιοτίνη είναι μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Η βιοτίνη είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, την οποία βρίσκουμε σε διάφορα τρόφιμα. Βοηθά το σώμα να μετατρέψει το φαγητό σε ενέργεια και παίζει πολλούς άλλους σημαντικούς ρόλους στην υγεία.

Η βιοτίνη ενισχύει την υγεία των μαλλιών και των νυχιών, υποστηρίζει μια υγιή εγκυμοσύνη και βοηθά στη διαχείριση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων.

Η βιοτίνη είναι μία από τις οκτώ βιταμίνες Β. Είναι επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β-7 ή βιταμίνη Η, όπου το Η συμβολίζει το «Haar und Haut», που στα γερμανικά σημαίνει «μαλλιά και δέρμα».

Η βιοτίνη είναι υδατοδιαλυτή. Το σώμα δεν αποθηκεύει υδατοδιαλυτές βιταμίνες, έτσι οι άνθρωποι πρέπει να τις παίρνουν από τη διατροφή τους.

Η βιοτίνη είναι απαραίτητη για τη λειτουργία πολλών ενζύμων γνωστών ως καρβοξυλάσες. Αυτές είναι μέρος σημαντικών μεταβολικών διεργασιών, όπως η παραγωγή γλυκόζης και λιπαρών οξέων.

Η βιοτίνη παίζει έναν αριθμό σημαντικών ρόλων στο σώμα, όπως η κατανομή των μακροθρεπτικών συστατικών. Η βιοτίνη βοηθά το σώμα να μετατρέπει τα τρόφιμα σε ενέργεια – υποστηρίζει έναν αριθμό ενζύμων που εμπλέκονται στην κατανομή των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών.

Η Βιοτίνη υποστηρίζει την υγεία με πολλούς τρόπους

Συγκεκριμένα, η βιοτίνη εμπλέκεται στη:

Γλυκονογένεση: Αυτή είναι η σύνθεση γλυκόζης από πηγές άλλες από τους υδατάνθρακες, όπως τα αμινοξέα, και τα ένζυμα που περιέχουν βιοτίνη βοηθούν στην έναρξη αυτής της διαδικασίας.

Σύνθεση λιπαρών οξέων: Η βιοτίνη βοηθά τα ένζυμα που ενεργοποιούν τις αντιδράσεις που είναι σημαντικές για την παραγωγή λιπαρών οξέων.

Κατανομή αμινοξέων: Τα ένζυμα που περιέχουν βιοτίνη εμπλέκονται στον μεταβολισμό αρκετών σημαντικών αμινοξέων, συμπεριλαμβανομένης της λευκίνης.

Η βιοτίνη υποστηρίζει επίσης την υγεία των νυχιών. Τα εύθραυστα νύχια εύκολα διασπώνται ή ραγίζονται. Η ανεπάρκεια βιοτίνης μπορεί να οδηγήσει σε εύθραυστα νύχια. Για άτομα με αυτήν την ανεπάρκεια, η λήψη συμπληρωμάτων που περιέχουν βιοτίνη θα μπορούσε να βελτιώσει τη δύναμη των νυχιών τους.

Η πιο γνωστή πλευρά του ρόλου της βιοτίνης στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η προώθηση της της υγείας των μαλλιών. Η ανεπάρκεια βιοτίνης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών, γεγονός που δείχνει ότι η βιταμίνη εμπλέκεται στη διατήρηση της υγείας τους. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες έρευνες που έχουν συνδέσει τη βιοτίνη με τη βελτίωση της υγείας των μαλλιών σε άτομα που δεν έχουν ανεπάρκεια.

Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιοτίνη περιλαμβάνουν:

 • κρέατα, όπως το συκώτι και τα νεφρά
 • μαγιά
 • κρόκοι αυγών
 • τυρί
 • όσπρια, όπως η σόγια και τα φιστίκια
 • φυλλώδη λαχανικά
 • κουνουπίδι
 • μανιτάρια
 • καρύδια

Οι επαγγελματίες υγείας θεωρούν ότι η βιοτίνη είναι πολύ ασφαλής. Ακόμη και σε πολύ υψηλές δόσεις έως 300 mg ημερησίως, για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, δεν έχουν παρατηρηθεί ανεπιθύμητες ενέργειες. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για ενήλικες είναι πολύ χαμηλότερη: 30 mcg.

Η βιοτίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και κάθε ποσότητα που ο οργανισμός δεν απορροφά εκκρίνεται στα ούρα, οπότε δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος υπερδοσολογίας ή τοξικότητας.

Οι ανεπάρκειες βιοτίνης είναι σχετικά σπάνιες, αλλά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες μπορεί να χρειάζονται περισσότερο από αυτή τη βιταμίνη.

Όποιος έχει ανεπάρκεια μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη βιοτίνης καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνες ή παίρνοντας συμπληρώματα βιοτίνης. Είναι καλό να παίρνουμε συμπληρώματα βιοτίνης, καθώς δεν υπάρχει καμία παρενέργεια από αυτά, και μπορούν να βοηθήσουν τα μαλλιά μας και τα νύχια μας σε περίπτωση που έχουμε ανεπάρκεια.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να περιμένουμε η βιοτίνη να “κάνει θαύματα”. Ούτε θα βοηθήσει τα μαλλιά ΄ή τα νύχια μας να μεγαλώσουν πιο γρήγορα, ούτε θα λύσει πιο σοβαρά ζητήματα που χρειάζονται διάγνωση από κάποια έμπειρη κομμώτρια και πιθανόν επίσκεψη σε κάποιον δερματολόγο.

Έλα στο Orama Beauty Salon για να μάθεις τις αποτελεσματικότερες συμβουλές και να συζητήσουμε οτιδήποτε σε απασχολεί για τα μαλλιά ή τα νύχια σου, ώστε να απογειώσεις την εμφάνιση σου!

Call Now Button